REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Ob Junckerjevem pozivu k združitvi predsedniških položajev v EU svarila pred napačnimi pričakovanji

Ob Junckerjevem pozivu k združitvi predsedniških položajev v EU svarila pred napačnimi pričakovanjiSébastien Bertrand, Wikimedia Commons/CC-BY-2.0

Poziv predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja k združitvi položajev predsednika Evropske komisije in Evropskega sveta sproža niz vprašanj, zlasti ali je to sploh mogoče. Analitik bruseljskega think tanka EPC Janis A. Emmanouilidis odgovarja, da to je mogoče in da ideja ni nova, a svari pred napačnimi pričakovanji.

Juncker je v današnjem govoru o stanju EU med drugim pozval tudi k združitvi omenjenih predsedniških položajev v EU, ker bi bilo "Evropo laže razumeti, če bi en kapitan krmaril ladjo".

"Več demokracije pomeni več učinkovitosti. Evropa bi delovala bolje, če bi združili predsednika Evropske komisije in Evropskega sveta," je dejal.

"Več demokracije pomeni več učinkovitosti. Evropa bi delovala bolje, če bi združili predsednika Evropske komisije in Evropskega sveta," je dejal.

En sam predsednik bi po Junckerjevem prepričanju tudi bolje izražal pravo naravo EU kot unijo držav in unijo državljanov.

Ob tem je šef komisije izpostavil, da nima nič proti trenutnemu predsedniku Evropskega sveta, "dobremu prijatelju" Donaldu Tusku, s katerim že tri leta brezhibno sodelujeta.

Evropski svet je institucija EU, ki združuje voditelje članic unije. Tusk vodi sestanke voditeljev in usmerja sprejemanje političnih odločitev na najvišji ravni.

Poziv je sprožil niz vprašanj, zlasti ali je to sploh mogoče. Analitik bruseljskega think tanka European Policy Centre (EPC) Janis A. Emmanouilidis pravi, da takšna združitev v okviru lizbonske pogodbe je mogoča.

Ob tem analitik izpostavlja, da ideja "enega samega velikega dvojnega klobuka" ni nova, saj se je o njej že razpravljajo v sklopu ustavne konvencije v začetku tega tisočletja.

Ob tem analitik izpostavlja, da ideja "enega samega velikega dvojnega klobuka" ni nova, saj se je o njej že razpravljajo v sklopu ustavne konvencije v začetku tega tisočletja.

Združitev obeh položajev bi po analitikovem mnenju lahko pomenila krepitev medvladne Evrope, saj bi se lahko moč prevesila bolj na stran Evropskega sveta. Če bi bil dvojni predsednik močno pod vplivom interesov nacionalnih voditeljev, bi lahko to spodkopalo neodvisnost in moč komisije, je opozoril.

Posvaril je tudi pred napačnimi pričakovanji. Ob tej združitvi bi lahko ljudje mislili, da obstaja "predsednik EU", kar bi ustvarilo pričakovanja, ki jih ta oseba ne bi bila sposobna izpolniti, če ne bo opremljena z ustreznimi pristojnostmi.

Vlade v EU pa se vsaj trenutno ne zdijo pripravljene na nadaljnji prenos nacionalne suverenosti, ki bi bil potreben za to, da bi bil "predsednik EU" ustrezno opremljen, sklene analitik.

Več člankov od avtorja

Nemška policija zasegla ukradene Lennonove predmete

Voznik Yoko Ono naj bi leta 2006 vdovi slovitega beatla Johna Lennona ukradel okoli sto predmetov, ki so pripadali slavnemu glasbeniku. Te je sedaj v Berlinu zasegla tamkajšnja policija. Med njimi so Lennonovi dnevniki, pisma, razglednice, očala za vid, danes znana kot lennonke, in cigaretnica, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Danes bodo podelili letošnje Zoisove nagrade

Na drevišnji slovesnosti v ljubljanskem Grand hotelu Union bodo podelili letošnje Zoisove nagrade in priznanja za življenjsko delo in za dosežke na področju znanstveno-raziskovalne dejavnosti. Poleg tega bodo podelili še Puhova priznanja. Slavnostni govornik na prireditvi bo predsednik vlade Miro Cerar.

V Münchnu prvi letni forum strategije EU za alpsko regijo

V Münchnu vrata danes odpira prvi letni forum strategije EU za alpsko regijo (EUSALP), ob začetku foruma pa se bodo na generalni skupščini zbrali tudi predstavniki sedmih alpskih držav, ki sestavljajo regijo. Srečanje je namenjeno predstavitvi dosedanjega dela in opredelitev nadaljnje poti in ključnih izzivov, ki jih čakajo na tej.

Brglez začenja dvodnevni uradni obisk na Madžarskem

Predsednik DZ Milan Brglez bo danes v Budimpešti začel dvodnevni uradni obisk na Madžarskem, namenjen krepitvi odnosov med državama in reševanju aktualnih vprašanj manjšin. Med drugim se bo sešel z gostiteljem, madžarskim kolegom Laszlom Köverjem, madžarskim predsednikom Janosem Aderjem in predstavniki slovenske manjšine na Madžarskem

V Srbiji nad razsodbo Mladiću niso presenečeni

V Srbiji nad današnjo odločitvijo haaškega sodišča, ki je nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića zaradi genocida v Srebrenici in drugih zločinov med vojno v BiH obsodilo na dosmrtni zapor, niso presenečeni.