REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Ralph Fiennes in Steven Seagal sta državljana Srbije!

Ralph Fiennes in Steven Seagal sta državljana Srbije!Ralph Fiennes, britasnki igralec je dobil srbsko državljanstvo. Vir: You Tube
Srbska premierka je odlok o podelitvi državljanstva podpisala na podlagi 19. člena zakona o državljanstvu, ki določa, da se v državljanstvo Republike Srbije lahko sprejme tudi tujca, če bi to bilo v prid državi.

Britanski igralec in režiser Ralph Fiennes je dobil državljanstvo Srbije, so v ponedeljek o odločitvi vlade poročali beograjski mediji. Po poročanju tujih tiskovnih agencij je srbska premierka Ana Brnabić sklep o tem podpisala 7. septembra. Leta 2016 je Srbija državljanstvo podelila zvezdniku akcijskih filmov Stevenu Seagalu.

Bil je gost Vučića, zdaj snema film v Srbiji

Fiennes je bil 23. junija gost inavguracijske slovesnosti srbskega predsednika Aleksandra Vučića ob prevzemu funkcije. Zdaj pa v Beogradu snema film o največjem baletniku vseh časov, Rudolfu Nurejevu. Snemanje se je začelo 31. avgusta. Britanski igralec in režiser, znan po filmih, kot so Angleški pacient, Schindlerjev seznam in Bralec, je v Srbiji leta 2010 snemal svoj režijski prvenec, film Koriolan po istoimenski Shakespearovi tragediji. Isto dramo je pred tem režiral v gledališču. Ker je v njej našel nekaj podobnosti med konflikti v starodavnih mestih in vojnami v bivši Jugoslaviji, je scenarist John Logan zgodbo prenesel v sodobnost, za prizorišče Rima pa je izbral Pančevo in Beograd v Srbiji.

Srbski državljan je tudi Steven Seagal

Pred Fiennesem je državljanstvo Srbije leta 2016 dobil ameriški igralec, glasbeni in humanitarec Steven Seagal. Srbski potni list mu je septembra lani osebno vročil takratni srbski premier Aleksandar Vučić, zdajšnji predsednik Srbije, ki ga bo po pričakovanjih podelil tudi Fiennesu, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Več člankov od avtorja

Prekarni delavec ne sme zboleti

Suzana Lara Krause je samozaposlena in mamica dveh otrok. »Prekarni delavec ne sme zboleti in če je ženska, se težje odloči za otroka,« je povedala o statusu vedno več mladih pa tudi starejših, ki so prepuščeni trgu iskanja dela. Pravi, da bo kot predsednica manj govorila, več pa naredila. Je kandidatka Slovenske ljudske stranke.

Nikoli več ne bom Serpentinšek!

Marjan Šarec je nekdanji igralec, zdaj pa župan, ki cilja na najvišjo funkcijo v državi. Smisel za humor ga vendarle ni zapustil, saj je na vprašanje, zakaj se je odločil za kandidaturo, odgovoril: "Zato, da bom imel na volitvah koga obkrožiti."

Iz oči v oči s predsedniškimi kandidati

Kako bi povabili investitorje v Slovenijo in kaj bi rekli ameriškemu predsedniku Trumpu, ko bi ga srečali? Katero obdobje iz zgodovine jih najbolj fascinira in zakaj? Kandidatke in kandidati za predsednika odgovarjajo na deset vprašanj.