REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Ruski investitorji Agrokorja razmišljajo, da bi na Hrvaški trg porinili svojega največjega trgovca - Magnit

Poslovna stavba Agrokor, foto STA

Agrokorjevi dobavitelji so za danes napovedali sestanek, na katerem bi uskladili interese, kako sanirati dolg, ki ga ima do njih ta največji hrvaški koncern. V tem se morda skriva namera, da želijo priti do večine Agrokorjevih hčerinskih družb, medtem ko bi koncernu ostal trgovski del, za katerega pa naj bi tudi že bilo zanimanje.

Največji Agrokorjevi dobavitelji, kot so Podravka, Kraš, Vindija, Dukat, Franck in Atlantic grupa, so za danes sklicali sestanek. Verjetno je, da se jim bodo pridružili tudi drugi dobavitelji. Neuradno naj bi bili nezadovoljni, da jih o načrtovani sanaciji prezadolženega koncerna ne obveščajo ne Agrokor ne njegovi ostali vlagatelji, pišejo hrvaški mediji.

Kot ocenjujejo na Hrvaškem, Agrokorjeve obveznosti do največjih dobaviteljev presegajo dve milijardi evrov. Ti tako ne zahtevajo le kratkoročnih rešitev, ki bi prinesle izplačila obveznosti, temveč želijo sodelovati pri pripravi načrtov koncerna, saj nekateri izmed njih na policah Agrokorjeve trgovske verige Konzum prodajo tudi tretjino svojega blaga.

Čeprav so v Agrokorju zagotovili, da bodo v načrtovanem prestrukturiranju družbe poskrbeli tudi za interese dobaviteljev, ti neuradno niso zadovoljni. Po poročanju televizije N1 tako Coca Cola znova kaže interes za nakup Agrokorjeve družbe Jamnica, Podravka pa družbe Ledo. Neuradno naj bi izpostavljenost koncerna do Podravke znašala 27 milijonov evrov.

Po enem od scenarijev bi kupca lahko dobil tudi Agrokorjev trgovski del koncerna, ki ga sestavljajo največji slovenski, hrvaški in srbski trgovec, Mercator, Konzum in Idea. Banke upnice namreč niso zainteresirane, da ostanejo lastnice, zato se omenja, da bi trgovski del lahko kupil največji ruski trgovec Magnit, danes pišejo spletne Finance.

Ruska trgovina Magnit

Magnit je po navedbah časnika lani ustvaril okoli 17,5 milijarde evrov prihodkov od prodaje in nekaj manj kot 900 milijonov evrov čistega dobička. Tržna kapitalizacija znaša dobrih 21 milijard evrov, na ruskem trgu ima s 14.059 trgovinami sedemodstotni delež. Zaposluje 271.369 ljudi in ni prezadolžen.

Medtem hrvaški mediji navajajo, da so hrvaški dobavitelji v torek na srečanje povabili podpredsednico hrvaške vlade in ministrico za gospodarstvo Martino Dalić. Čeprav naj bi po nekaterih navedbah ruska Sberbank Agrokorju odobrila novo posojilo, denar pa nakazala nekaterim dobaviteljem, številni tarnajo, da denarja niso prejeli.

Po njihovem so domnevni predlogi bank upnic, da bi odpisali del dolgov od Agrokorja, nesprejemljivi. Slišati je, da bodo nasprotno zahtevali takojšnje poplačilo dolgov, starejših od 60 dni. Pri tem naj bi šlo po poročanju Jutarnjega lista za približno 330 milijonov evrov.

Agrokor naj bi po najnovejših informacijah z eno največjih upnic, rusko Sberbank, do torka podpisal posojilno pogodbo o likvidnostni injekciji Agrokorju, ki bi zadoščala za tri mesece, je za Bloomerg povedal drugi mož ruske Sberbank Maksim Poletajev. Po tem naj bi načrt prestrukturiranja predstavili ključnim partnerjem in zaposlenim.

AGROKOR PODJETJA
Agrolaguna d.d. Agrolaguna je podjetje, katerega dejavnost se izvaja v več proizvodnih enot: vinogradništvo, oljk in živine na 1200 ha obdelovalnih površin.
Belje d.d. Belje je največje kmetijsko podjetjo v regiji z 20.000ha obdelovalnih zemljišč za živinorejo in več kot 20 kmetij, kar zagotavlja sledljivost proizvodnje od kmetije do mize za Belje sir, tradicionalne suhomestne proizvode in vina Belje.
Diamond a.d. Diamond Company je največji proizvajalec jedilnega olja in vodilni proizvajalec margarine, rastlinske maščobe, majoneze in delikatesnih izdelkov na osnovi majoneze v Srbiji.
Frikom d.o.o. Frikom največji proizvajalec in distributer sladoleda in zamrznjene hrane v Srbiji.
Jamnica d.d. Jamnica je največja hrvaška proizvajalka mineralne vode in brezalkoholnih pijač s tradicijo z več kot 180 let.
Ledo d.d. Ledo je največji proizvajalec industrijskih sladoledov in največji distributer zamrznjene hrane na Hrvaškem.
Mladina d.d. Mladina je največji proizvajalec penečih vin in Purtugisca, mlado rdečo vino in premium vina znamke Gaj.
PIK Vinkovci d.d. PIK Vinkovci je delniška družba za kmetijsko proizvodnjo, živilske industrije in trgovine.
PIK Vrbovec d.d. PIK Vrbovec mesna industrija je vodilni mesno podjetje na Hrvaškem in v regiji z več kot 70-letno tradicijo.
Sarajevski Kiseljak d.d. Sarajevska kislica je najbolje prodajana mineralna voda na trgu Bosne in Hercegovine.
Solana Pag d.d. Solana Pag je največji proizvajalec morske soli na Hrvaškem, njihova proizvodnja temelji na tisoč let stari tradiciji pridelave soli na otoku Pagu.
Vupik d.d. Vupik je eden izmed največjih kmetijskih proizvajalcev na Hrvaškem.
Zvijezda d.d. Zvijezda je največji proizvajalec jedilnega olja in edini proizvajalec margarine, rastlinskega olje, majoneze in delikatesnih izdelkov na bazi majoneze.
A007 d.o.o. Je nosilec znamke Abracadabra, njegova naloga je novi korak v elektronsko poslovanje koncerna.
Konzum d.d. Konzum je vodilna trgovska veriga na Hrvaškem s tradicijo več kot pol stoletja.
Konzum d.o.o. Sarajevo Je vodilna trgovska veriga v Bosni in Hercegovini in eden od "100 najbolj uspešnih podjetij v Bosni in Hercegovini" na prihodke.
Mercator - S d.o.o. Največja trgovska veriga v Srbiji z maloprodajno mrežo z več kot 330 trgovin in več kot 300.000 zadovoljnih strank na dan.
Mercator d.d. Skupina Mercator je ena največjih gospodarskih skupin v Sloveniji.
Roto dinamic d.o.o. Eden od vodilnih podejttij za distribucijo brezalkoholnih in alkoholnih pijač ter spremno izbor za HoReCa kanal.
Tisak d.d. Je največja maloprodajna trgovska veriga z več kot 1.100 kiosk poslovalnic in vodilni hrvaški distributer tiskovin, tobačnih izdelkov, predplačniške kartice, telekomunikacijskih paketov in drugih izdelkov.
VELPRO - CENTER d.o.o. VELPRO je trgovina na debelo verigo. Namenjena je predvsem za oskrbo poklicnih strank, kot so hoteli in gostinci, podjetja in javni sektor. Je vodilni trgovec na Hrvaškem trgu.
VELPRO d.o.o. Je vodilna veriga v Bosni in Hercegovini s petimi sodobno organiziranimi centri, ki so prilagojeni potrebam nakupu trgovin in restavracij.

Vir: Spletna stran Agrokor

Več člankov od avtorja

Peter Prevc: Boj s samim sabo je najtežji

Peter Prevc je na posamični tekmi na svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih v nemškem Oberstdorfu s šestim mestom izenačil svoj najboljši dosežek sezone, ki prihaja prav pred februarskimi olimpijskimi igrami v Južni Koreji.

Norvežan Tande svetovni prvak v smučarskih poletih, Prevc šesti

Norvežan Daniel Andre Tande je v Oberstdorfu postal svetovni prvak v smučarskih poletih. Tande je v treh serijah - zadnjo so zaradi premočnega vetra odpovedali - poletel 212, 227 in 200 m ter zbral 651,9 točke.

Srebro je osvojil Poljak Kamil Stoch s 638,6 točke, bron pa Nemec Richard Freitag s 627,6. točke. Najboljši Slovenec je bil Peter Prevc na šestem mestu.

Židan o prehranski varnosti

Ob robu sejma Zeleni teden v Berlinu je danes v okviru globalnega foruma za hrano in kmetijstvo potekal berlinski vrh kmetijskih ministrov, na katerem je bila ena od glavnih tem prehranska varnost.