REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Trump odpovedal načrtovan obisk Londona

Trump odpovedal načrtovan obisk LondonaAmeriški predsednik Donald Trump, foto: Reuters UK

Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek sporočil, da se ne bo udeležil odprtja novega veleposlaništva ZDA v Veliki Britaniji. Odločitev je sporočil sredi noči na Twitterju.

"Razlog, zaradi katerega sem odpovedal potovanje v London, je, da nisem velik oboževalec odločitve Obamove administracije za prodajo verjetno najbolje lociranega in najsijajnejšega veleposlaništva v Londonu za 'drobiž', samo zato da je zgradila novo na odročni lokaciji za 1,2 milijarde dolarjev. Slab posel. Hoteli so, da prerežem trak - ne!" je tvitnil Trump.

Trump je napisal, da odpoveduje obisk, ki je bil sprva predviden za prihodnji mesec, ker ni zadovoljen z lokacijo in ceno novega veleposlaništva.

Pred tem so tudi britanski mediji poročali, da je Trumpov obisk odpovedan. Britanski časnik Guardian, ki se sklicuje na vladne vire, je poročal, da se je Trump odpovedal potovanju v strahu pred množičnimi protesti. Daily Mail je pisal, da se je Trump umaknil v strahu, da ga ne bodo lepo sprejeli.

Britanska premierka Theresa May je Trumpa povabila na državniški obisk, ko se je srečala z njim v Beli hiši kmalu po tistem, ko je prevzel položaj.

Aktivisti so v primeru obiska napovedali množične proteste proti Trumpu, nekateri poslanci pa so bili odločeni, da mu ne bodo dali priložnosti, da nagovori parlament.

Na Downing Streetu še niso določili datuma državniškega obiska, so pa na načrtovali "delovni obisk", ki bi sovpadal z odprtjem novega ameriškega veleposlaništva.

Po poročanju britanskih medijev bo zdaj na slovesno odprtje novega veleposlaništva namesto Trumpa prišel državni sekretar Rex Tillerson.

Več člankov od avtorja

Peter Prevc: Boj s samim sabo je najtežji

Peter Prevc je na posamični tekmi na svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih v nemškem Oberstdorfu s šestim mestom izenačil svoj najboljši dosežek sezone, ki prihaja prav pred februarskimi olimpijskimi igrami v Južni Koreji.

Norvežan Tande svetovni prvak v smučarskih poletih, Prevc šesti

Norvežan Daniel Andre Tande je v Oberstdorfu postal svetovni prvak v smučarskih poletih. Tande je v treh serijah - zadnjo so zaradi premočnega vetra odpovedali - poletel 212, 227 in 200 m ter zbral 651,9 točke.

Srebro je osvojil Poljak Kamil Stoch s 638,6 točke, bron pa Nemec Richard Freitag s 627,6. točke. Najboljši Slovenec je bil Peter Prevc na šestem mestu.

Židan o prehranski varnosti

Ob robu sejma Zeleni teden v Berlinu je danes v okviru globalnega foruma za hrano in kmetijstvo potekal berlinski vrh kmetijskih ministrov, na katerem je bila ena od glavnih tem prehranska varnost.