REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

V Avstriji vojaške vaje varovanja zunanjih meja EU

V Avstriji vojaške vaje varovanja zunanjih meja EU

Na Spodnjeavstrijskem so se danes začele petdnevne vojaške o varovanju meja pred morebitnim novim begunskim valom. Na vajah poleg avstrijskih vojakov sodelujejo še pripadniki češke in madžarske vojske. Skupno se 2360 vojakov uri predvsem v tem, kako pomagati policiji pri varovanju zunanje meje EU, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Vojaki se bodo med drugim urili v uporabi pripomočkov za nadzor meje, kot so termo kamere, senzorji in droni. Prav tako bo v vaji sodelovalo izvidniško letalo.

V vaji sodeluje 2200 avstrijskih vojakov ter 160 vojakov iz Češke in Madžarske ter opazovalci iz številnih držav. Vaje z naslovom Coopsec 17 se bodo končale v petek, ko bodo vajo obiskali obrambni ministri vseh treh držav, avstrijski Hans Peter Doskozil, češki Martin Stropnicky in Istvan Simicsko iz Madžarske.

Več člankov od avtorja

Nemška policija zasegla ukradene Lennonove predmete

Voznik Yoko Ono naj bi leta 2006 vdovi slovitega beatla Johna Lennona ukradel okoli sto predmetov, ki so pripadali slavnemu glasbeniku. Te je sedaj v Berlinu zasegla tamkajšnja policija. Med njimi so Lennonovi dnevniki, pisma, razglednice, očala za vid, danes znana kot lennonke, in cigaretnica, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Danes bodo podelili letošnje Zoisove nagrade

Na drevišnji slovesnosti v ljubljanskem Grand hotelu Union bodo podelili letošnje Zoisove nagrade in priznanja za življenjsko delo in za dosežke na področju znanstveno-raziskovalne dejavnosti. Poleg tega bodo podelili še Puhova priznanja. Slavnostni govornik na prireditvi bo predsednik vlade Miro Cerar.

V Münchnu prvi letni forum strategije EU za alpsko regijo

V Münchnu vrata danes odpira prvi letni forum strategije EU za alpsko regijo (EUSALP), ob začetku foruma pa se bodo na generalni skupščini zbrali tudi predstavniki sedmih alpskih držav, ki sestavljajo regijo. Srečanje je namenjeno predstavitvi dosedanjega dela in opredelitev nadaljnje poti in ključnih izzivov, ki jih čakajo na tej.

Brglez začenja dvodnevni uradni obisk na Madžarskem

Predsednik DZ Milan Brglez bo danes v Budimpešti začel dvodnevni uradni obisk na Madžarskem, namenjen krepitvi odnosov med državama in reševanju aktualnih vprašanj manjšin. Med drugim se bo sešel z gostiteljem, madžarskim kolegom Laszlom Köverjem, madžarskim predsednikom Janosem Aderjem in predstavniki slovenske manjšine na Madžarskem

V Srbiji nad razsodbo Mladiću niso presenečeni

V Srbiji nad današnjo odločitvijo haaškega sodišča, ki je nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića zaradi genocida v Srebrenici in drugih zločinov med vojno v BiH obsodilo na dosmrtni zapor, niso presenečeni.