REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

V Franciji drevi prvo televizijsko soočenje peterice vodilnih kandidatov za predsedniške volitve

V Franciji drevi prvo televizijsko soočenje peterice vodilnih kandidatov za predsedniške volitveMarine Le Pen kandidatka za predsednico, foto: Btechb

Predvolilna kampanja za francoske predsedniške volitve se približuje vrhuncu; drevi bo peterica vodilnih kandidatov za predsedniške volitve prvič nastopila na televizijskem soočenju. Po mnenju poznavalcev bi soočenje mesec dni pred prvim krogih volitev lahko pomagalo številnim neodločenim volivcem, ki jih je okoli 40 odstotkov.

Prvo soočenje naj bi bilo osredinjeno predvsem na sredinskega kandidata, 39-letnega Emmanuela Macrona in 48-letno voditeljico skrajne desnice Marine Le Pen, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Skupno bo na predsedniških volitvah v Franciji nastopilo 11 kandidatov.

Kot so sporočili svetovalci Le Penove, naj bi voditeljica skrajne desnice na soočenju napadala predvsem globalni program svojega proevropskega tekmeca Macrona. Tega naj bi na soočenju napadal tudi kandidat konservativnih republikancev, 63-letni Francois Fillon. Ta naj bi na tak način poskušal pridobiti nazaj glasove sredinskih volivcev, ki jih je izgubil zaradi vpletenosti v afero zaradi domnevne fiktivne zaposlitve svoje soproge in otrok ter posojil in daril, ki naj bi jih prejel od bogatih Francozov.

Da jima bo nocojšnje tri ure dolgo televizijsko soočenje prineslo dodatno podporo, upata tudi kandidata levice, socialist Benoit Hamon in skrajni levičar, ki uživa podporo francoskih komunistov, Jean-Luc Melenchon.

Glede na javnomnenjske raziskave naj bi v prvem krogu volitev 23. aprila volivci največ glasov zaupali prav Macronu in Le Penovi. Slednjo naj bi Macron premagal v drugem krogu 7. maja. Dolgo časa je za favorita veljal Fillon, a mu javnomnenjske raziskave sedaj napovedujejo, da se bo v prvem krogu volitev uvrstil na tretje mesto.

Kot je ob koncu tedna za francoski časnik Le Monde ocenil univerzitetni profesor političnih ved Pascal Perrineu, je težko napovedati, kdo bo zmagal na volitvah, saj so doslej afere, tako resnične kot lažne, preprečevale dejansko razpravo.

Po napovedih naj bi bila volilna udeležba francoskih volivcev v aprilskem krogu volitev rekordno nizka, okoli 65 odstotkov.

Več člankov od avtorja