REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

V turškem priporu 56 nemških državljanov

V turškem priporu 56 nemških državljanovNemški zunanji minister Martin Schaefer. Vir: You Tube

V Turčiji so ob koncu tedna v Istanbulu aretirali še dva nemška državljana. Skupno je v turškem priporu trenutno najmanj 56 nemških državljanov, od tega se jih je najmanj 12 v priporu znašlo iz političnih razlogov, so danes sporočili z nemškega zunanjega ministrstva.

Kot poroča na spletni strani Deutsche Welle, so turške oblasti čez vikend priprle zakonca; enega od njiju so medtem že izpustili na prostost, a so mu turške oblasti izdale prepoved izhoda iz države. Kot je ob tem dejal tiskovni predstavnik nemškega zunanjega ministrstva Martin Schäfer, turške oblasti nemške strani o aretaciji še niso uradno obvestile.

"Nadaljuje se nočna mora za številne nemške državljane, ki ne želijo ničesar drugega kot preživeti počitnice v Turčiji," je ob tem dejal Schäfer.

Med tistimi, ki so se znašli v turških zaporih zaradi političnih razlogov, sta tudi dopisnik nemškega časnika Die Welt Deniz Yücel in borec za človekove pravice Peter Steudtner. Oba se soočata z obtožbami, povezanimi s terorizmom.

Nove aretacije nemških državljanov so še okrepile pozive Berlinu, da izda uradno opozorilo nemškim državljanom pred potovanji v Turčijo, a je Schäfer danes za nemško tiskovno agencijo dpa pojasnil, da kaj takega zaenkrat ne načrtujejo. Ni pa izključil možnosti, da bi se to zgodilo v prihodnosti.

Politični odnosi med Nemčijo in Turčijo so zaostreni že več mesecev. Kljub temu pa se očitno nemoteno nadaljujejo orožarski posli med državama.

Nemška vlada je tako od januarja do avgusta letos odobrila že 99 pošiljk orožja Turčiji v skupni vrednost najmanj 25,36 milijona evrov, pri čemer za dva posla ni podatkov o njuni vrednosti, tako da je skupna vrednost dejansko še višja, poroča dpa.

Hkrati je sicer vrednost orožarskih poslov bistveno nižja kot v enakem obdobju lani, ko so zabeležili 158 pošiljk orožja v skupni vrednosti 69,3 milijona evrov.

Podatke o orožarskih poslih je od nemške vlade zahteval poslanec nemških Zelenih Özcan Mutlu, ki poziva k zaustavitvi izvoza orožja v Turčijo. "Ker se posli nadaljujejo, Ankara grožnje in podobno iz Berlina ne jemlje več resno," je menil nemški poslanec.

Več člankov od avtorja

Nemška policija zasegla ukradene Lennonove predmete

Voznik Yoko Ono naj bi leta 2006 vdovi slovitega beatla Johna Lennona ukradel okoli sto predmetov, ki so pripadali slavnemu glasbeniku. Te je sedaj v Berlinu zasegla tamkajšnja policija. Med njimi so Lennonovi dnevniki, pisma, razglednice, očala za vid, danes znana kot lennonke, in cigaretnica, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Danes bodo podelili letošnje Zoisove nagrade

Na drevišnji slovesnosti v ljubljanskem Grand hotelu Union bodo podelili letošnje Zoisove nagrade in priznanja za življenjsko delo in za dosežke na področju znanstveno-raziskovalne dejavnosti. Poleg tega bodo podelili še Puhova priznanja. Slavnostni govornik na prireditvi bo predsednik vlade Miro Cerar.

V Münchnu prvi letni forum strategije EU za alpsko regijo

V Münchnu vrata danes odpira prvi letni forum strategije EU za alpsko regijo (EUSALP), ob začetku foruma pa se bodo na generalni skupščini zbrali tudi predstavniki sedmih alpskih držav, ki sestavljajo regijo. Srečanje je namenjeno predstavitvi dosedanjega dela in opredelitev nadaljnje poti in ključnih izzivov, ki jih čakajo na tej.

Brglez začenja dvodnevni uradni obisk na Madžarskem

Predsednik DZ Milan Brglez bo danes v Budimpešti začel dvodnevni uradni obisk na Madžarskem, namenjen krepitvi odnosov med državama in reševanju aktualnih vprašanj manjšin. Med drugim se bo sešel z gostiteljem, madžarskim kolegom Laszlom Köverjem, madžarskim predsednikom Janosem Aderjem in predstavniki slovenske manjšine na Madžarskem

V Srbiji nad razsodbo Mladiću niso presenečeni

V Srbiji nad današnjo odločitvijo haaškega sodišča, ki je nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića zaradi genocida v Srebrenici in drugih zločinov med vojno v BiH obsodilo na dosmrtni zapor, niso presenečeni.