REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Varnostni svet ZN danes o novih sankcijah proti Pjongjangu

Varnostni svet ZN danes o novih sankcijah proti PjongjanguRačunalniki S. Koreja

Varnostni svet Združenih narodov bo danes glasoval o osnutku resolucije, ki predvideva strožje sankcije proti Severni Koreji zaradi njenega jedrskega in raketnega programa. ZDA si med drugim prizadevajo za naftni embargo proti Severni Koreji, s sankcijami pa želijo doseči, da bi se Pjongjang vrnil za pogajalsko mizo.

ZDA želijo s sankcijami prepovedati tudi izvoz severnokorejskega tekstila in zaposlovanje državljanov Severne Koreje v tujini. Zamrzniti želijo tudi premoženje severnokorejskega voditelja Kim Jong-una v tujini in mu prepovedati potovanja v tujino.

Zaenkrat še ni znano, kako bosta glasovali stalni članici VS ZN, ki imata pravico veta, Kitajska in Rusija, sicer zaveznici Severne Koreje. Za sprejem resolucije je potrebno, da zanjo glasuje devet od 15 članic VS ZN, ob tem, da jo mora podpreti vseh pet stalnih članic, poleg omenjenih dveh še ZDA, Velika Britanija in Francija.

Če bo VS ZN sprejel osnutek resolucije, kot ga predlagajo ZDA, bodo to najostrejše sankcije proti Pjongjangu doslej.

Severnokorejski mediji so v odzivu na petkovo ameriško uradno zahtevo za glasovanje o resoluciji pozvali k nadaljnji jedrski oborožitvi severnokorejske vojske.

Severna Koreja je v začetku meseca izvedla svoj šesti jedrski poskus. Šlo naj bi za vodikovo bombo, ki naj bi jo bil Pjongjang po lastnih navedbah sposoben namestiti na raketo dolgega dosega. To naj bi bil največji in najuspešnejši jedrski poskus Severne Koreje doslej.

Več člankov od avtorja

Nemška policija zasegla ukradene Lennonove predmete

Voznik Yoko Ono naj bi leta 2006 vdovi slovitega beatla Johna Lennona ukradel okoli sto predmetov, ki so pripadali slavnemu glasbeniku. Te je sedaj v Berlinu zasegla tamkajšnja policija. Med njimi so Lennonovi dnevniki, pisma, razglednice, očala za vid, danes znana kot lennonke, in cigaretnica, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Danes bodo podelili letošnje Zoisove nagrade

Na drevišnji slovesnosti v ljubljanskem Grand hotelu Union bodo podelili letošnje Zoisove nagrade in priznanja za življenjsko delo in za dosežke na področju znanstveno-raziskovalne dejavnosti. Poleg tega bodo podelili še Puhova priznanja. Slavnostni govornik na prireditvi bo predsednik vlade Miro Cerar.

V Münchnu prvi letni forum strategije EU za alpsko regijo

V Münchnu vrata danes odpira prvi letni forum strategije EU za alpsko regijo (EUSALP), ob začetku foruma pa se bodo na generalni skupščini zbrali tudi predstavniki sedmih alpskih držav, ki sestavljajo regijo. Srečanje je namenjeno predstavitvi dosedanjega dela in opredelitev nadaljnje poti in ključnih izzivov, ki jih čakajo na tej.

Brglez začenja dvodnevni uradni obisk na Madžarskem

Predsednik DZ Milan Brglez bo danes v Budimpešti začel dvodnevni uradni obisk na Madžarskem, namenjen krepitvi odnosov med državama in reševanju aktualnih vprašanj manjšin. Med drugim se bo sešel z gostiteljem, madžarskim kolegom Laszlom Köverjem, madžarskim predsednikom Janosem Aderjem in predstavniki slovenske manjšine na Madžarskem

V Srbiji nad razsodbo Mladiću niso presenečeni

V Srbiji nad današnjo odločitvijo haaškega sodišča, ki je nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića zaradi genocida v Srebrenici in drugih zločinov med vojno v BiH obsodilo na dosmrtni zapor, niso presenečeni.