REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Dnevni pregled novic

20191817161514

Zanimivosti

Nasa v vesolje poslala vremenski satelit nove generacije

Ameriška vesoljska agencija Nasa je v soboto v vesolje poslala vremenski satelit nove generacije, ki bo spremljal vremenske razmere po svetu ter pomagal izboljšati globalne napovedi vremena, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pentagon objavil in hitro umaknil tvit s pozivom k odstopu Trumpa

Ameriško obrambno ministrstvo je v petek priznalo, da je operater uradnega Twitter računa pomotoma objavil tvit, ki med drugim poziva k odstopu ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Ruska vojska zaradi superiornosti predstavlja strah in trepet, celo za Ameriško vojsko predstavlja problem

Predstavnica ameriškega Centra za strateške in mednarodne raziskave (The Center for Strategic and International Studies, CSIS) Lisa Sawyer Samp je priznala, da ima Rusija vojaško premoč nad ZDA na treh ključnih področjih.

Umrl boter sicilijanske mafije Toto Riina

Eden od najzloglasnejših botrov sicilijanske mafije Salvatore Toto Riina je umrl zgodaj davi, poročanje italijanskih medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Berlusconiju mora nekdanja žena vrniti 60 milijonov evrov

Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi naj bi od nekdanje žene Veronice Lario dobil nazaj okoli 60 milijonov evrov, kolikor jih je preplačal za njeno preživnino po ločitvi, je danes po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA odločilo prizivno sodišče v Milanu.

V ZDA stekla proizvodnja paštete Argeta

Hrvaška družba Altantic Grupa je danes tudi v ZDA začela s proizvodnje enega svojih najbolj prodajanih izdelkov, paštete Argeta. Ekskluzivna proizvodnja za severnoameriški trg bo potekala v tovarni v mestu Harrisburg v Pensilvaniji. V prvem letu naj bi prinesla tri milijone dolarjev prihodkov, so sporočili iz Atlantica.

Da Vincijeva slika Kristusa prodana za rekordnih 450 milijonov dolarjev

Slika Kristusa, naslovljena Salvator Mundi, ki naj bi jo pred približno 500 leti naslikal Leonardo da Vinci, je bila v sredo na dražbi v New Yorku prodana za 450,3 milijona ameriških dolarjev, s čimer je postavila rekord v najvišji ceni za umetniško delo, prodano na dražbi.

Airbus z največjim naročilom doslej

Evropski letalski velikan Airbus je pridobil največje naročilo doslej. Z ameriško investicijsko družbo Indigo Partners je sklenil pogodbo za dobavo 430 letal A320, kataloška cena pa je postavljena pri 49,5 milijarde dolarjev (42 milijard evrov), je na letalskem sejmu v Dubaju dejal vodja Airbusove divizije potniških letal Fabrice Bregier.

Picassova Guernica zasijala tudi v digitalni lepoti

Muzej kraljice Sofie v Madridu poslej ponuja tudi javni digitalni dostop do več kot 2000 dokumentov o legendarni upodobitvi protivojne slike Guernica Pabla Picassa. Novo interaktivno stran Repensando Guernica so v ponedeljek predstavili v španskem glavnem mestu.

Raziskava: Redno uživanje oreščkov zmanjša tveganje za bolezni srca

Pri ljudeh, ki vsaj petkrat na teden uživajo različne oreščke, obstaja 14 odstotkov manjše tveganje za srčno-žilne bolezni in 20 odstotkov manjše tveganje za usodne težave zaradi zamašenih žil, so ugotovili ameriški raziskovalci v študiji, objavljeni v ponedeljek. Gre sicer za eno najobsežnejših študij na tem področju.

V Gruziji odkrili najstarejši dokaz o pridelavi vina

8000 let stari glineni vrči, ki so jih izkopali v Gruziji, so najstarejši dokaz o pridelavi vina iz grozdja na svetu. Glineni vrči so skoraj tisoč let starejši od doslej znanih najzgodnejših dokazov o pridelavi vina. Te so našli v iranskem gorovju Zagros in naj bi nastali med letoma 5400 in 5000 p.n.št.

V Italiji zasegli za 28 milijonov evrov ponarejenih bankovcev

Italijanska policija je v ponedeljek sporočila, da so prijeli 13 domnevnih ponarejevalcev denarja in zasegli več kot 900.000 ponarejenih evrskih bankovcev visoke kakovosti v vrednosti več kot 28 milijonov evrov.