REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Dnevni pregled novic

21201918171615

Zanimivosti

Skupina U2 plačala večino zneska za obnovo zelenice na stadionu Herthe

Irska rock skupina U2 je plačala 90.000 od 130.000 evrov za novo zelenico na stadionu nemškega prvoligaša Herthe Berlina, s tem pa so glasbeniki omogočili, da bo omenjeni klub prihodnji teden lahko igral prijateljsko tekmo z angleškim velikanom Liverpoolom.

Tudi na Dunaju odprli Muzej iluzij

Po zgledu Ljubljane, Zagreba in Zadra se je pred kratkim tudi v središču Dunaja odprla podružnica Muzeja iluzij.

Armstrongovo torbo za lunin prah prodali za 1,8 milijona dolarjev

Torbo, v kateri je ameriški astronavt Neil Armstrong zbral prve vzorce prahu z Lune, so v četrtek na dražbi v New Yorku prodali za 1,8 milijona dolarjev (1,55 milijona evrov), poročajo tuje tiskovne agencije.

Ruske megatovarne: Vzreja krav v Novosibirsku

Podjetje Irmen je največji pridelovalec mleka v Novosibirski pokrajini in tretji v Rusiji. Podjetje ima 2450 krav.

Sandra Bullock v glavni vlogi Netflixovega trilerja

Po filmu War Machine z Bradom Pittom, Okji s Tildo Swinton in Bright z Willom Smithom Netflix nadaljuje filmsko produkcijo z velikimi imeni.

To je nova lokacija snemanja resničnostnega šova Kmetija

Na male zaslone se vrača eden najbolj priljubljenih resničnostnih šovov Kmetija. Lokacija snemanja bo tudi tokrat v Pomurju, razkrivamo pa, kje točno se bo dogajalo.

Aborigini v Avstraliji živijo dlje, kot so domnevali doslej, kaže študija

Avtohtoni prebivalci aborigini v Avstraliji živijo že najmanj 65.000 let, kar je dlje, kot so znanstveniki domnevali doslej, je po poročanju tujih tiskovnih agencij pokazala študija, objavljena ta teden v znanstveni reviji Nature. Skupina arheologov je to ugotovila, potem ko so v jami na severu Avstralije izkopali nekatere predmete.

Danes bodo izkopali Dalija

V katalonskem mestu Figueras bodo danes izkopali posmrtne ostanke španskega slikarja Salvadorja Dalija. Za to potezo se je sodišče odločilo, da preveri, ali je španska vedeževalka Pilar Abel res njegova hči, kot trdi. Njena mama naj bi imela v 50. letih z Dalijem afero, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zemlja se duši pod milijardami ton plastike

Zemlja se sooča s težavo odpadne plastike. Doslej je je bilo proizvedene več kot 9,1 milijarde ton plastike in večina je končala na odlagališčih odpadkov ali v oceanih, opozarjajo ameriški znanstveniki. Dodajajo, da bo ob sedanjem trendu do leta 2050 na Zemlji več kot 13 milijard ton odpadne plastike, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitarski mag Carlos Santana ob 70. rojstnem dnevu z novim albumom

Carlos Santana je nekdaj zatrjeval, da se bo okrog 70. rojstnega dneva upokojil, pred današnjim dnem, ko je napočil ta datum, pa je za revijo Rolling Stone povedal, da je "upokojen od upokojevanja". Pravkar je posnel nov album, večinoma z afriškimi ritmi, ki ga namerava poimenovati Global Revelation. Avgusta ima napovedanih tudi nekaj koncertov.

Igre prestolov prispevale k turističnemu obisku in potrošnji v Dubrovniku

Snemanje globalno uspešne nadaljevanke Igre prestolov v Dubrovniku je najjužnejši hrvaški županiji med letoma 2012 in 2015 prineslo dodatnih 126 milijonov evrov turističnega prometa, trdijo raziskovalci zagrebške ekonomske fakultete. Kot so dodali, so lokacije Igre prestolov privabile dodatnih 245.000 turistov.

HBO napoveduje dokumentarec o režiserju Stevenu Spielbergu

Ameriška televizija HBO za jesen napoveduje dokumentarni film o režiserju Stevenu Spielbergu. Film producentke in režiserke Susan Lacy bo ponudil intimni portret slovitega režiserja s skoraj 50-letno filmsko kariero. V dokumentarcu ne bo manjkalo slavnih filmskih imen, kot so George Lucas, Martin Scorsese in Tom Hanks.