REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Dunajski živalski vrt: dvojčka pande prvič v zunanji ogradi

Včeraj sta dvojčka pande v dunajskem živalskem vrtu preživela precej razburljiv dan – z mamo sta se namreč prvič odpravila v zunanji del ograde in z vragolijami navduševala obiskovalce.

 

Fu Feng in Fu Ban sta z materjo Yang Yang včeraj radovedno in pogumno raziskovala zunanjo ogrado in plezala po drevju.

 „Dvojčka sta sedaj stara že skoraj sedem mesecev in sta v notranji ogradi dokazala, da sta pri plezanju že precej spretna. Zdaj, ko je vreme primerno, ju spustimo tudi v zunanjo ogrado,« je povedala direktorica živalskega vrta Schönbrunn Dagmar Schratter.

 

Dvojčka sta brez strahu začela z raziskovanjem zunanjega dela svojega domovanja. Mama Yang Yang je ob prežvekovanju bambusa budno pazila na svoja malčka, ki sta splezala tudi na najvišje veje. Iz varnostnih razlogov so skrbniki iz bazena celo spustili vodo. Po treh urah potepanja je bil čas za počitek.

 

Mladička sta se skotila 7. avgusta lani. Ker ju je njuna mama tako dobro skrivala v svojem kožuhu so skrbniki sprva mislili, da je živalski vrt bogatejši le za enega stanovalca. Dunajskemu živalskemu vrtu je zaenkrat edinemu v Evropi po naravni poti uspelo uspešno pariti velike pande.

Več člankov od avtorja

Koga »krepi« delo ob nedeljah?

Slovenija, pa ne samo Slovenija, to velja predvsem za tranzicijske države, je sprejela odločitev, da so trgovine odprte skoraj vsak dan. In kdo je krivec za takšno stanje?

Slovenija dobila prvo magistrico fizioterapije, ki uporablja predvsem sodobne fizikalne metode

Fizioterapija je zdravstvena disciplina, ki pri zdravljenju in rehabilitaciji poškodovancev in bolnikov uporablja predvsem sodobne fizikalne metode. Ljubljanska zdravstvena fakulteta pa je podiplomski študij uvedla v letu 2014. Pred tremi dnevi pa je kot prva v Sloveniji prvi magistrski naziv s tega področja dosegla Maja Petrič iz Ljubljane, ki za svojo magistrski zagovor in nalogo prejela oceno 10 in si tako zagotovila naziv prve magistre fizioterapije, ki uporablja predvsem sodobne fizikalne metode.

Z novo spletno stranjo v podporo za svetovni dan čebel

Slovenija že od leta 2014 izvaja številne aktivnosti, da bi Združeni narodi 20. maj razglasili za svetovni dan čebel. Projekt, ki je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, je po svetu naletel na široko odprta vrata, podporo pa mu daje vedno več držav in drugih nevladnih institucij.

Peter Lovšin z novim albumom 'Območje medveda'

Pevec Peter Lovšin je minulo sredo v gradu Kodeljevo v Ljubljani, kjer so Pankrti nekoč imeli tudi vaje za koncerte, predstavil nov glasbeni album 'Območje medveda'. Predstavil ga je v družbi glasbenih gostov Big Foot Mame, Pankrtov, Prismojenih profesorjev bluesa, Španskih borcev in Mateja Mršnika ter ob prisotnosti številnih novinarjev in fotoreporterjev.

Če bi Marilyn Monroe jedla slovensko hrano..

Če bi Marilyn Monroe jedla slovensko hrano in plesala polko! Čuki in harmonikarica Majči so se povezali in posneli skladbico Marilyn Monroe. Melodija, ki je postala velika uspešnica. Zdaj, ko smo vse "bliže!" ZDA pa bodo morda Čuki uspeli tudi tam..

Kreslin posebej za vas...

To je pesem, ki vam jo namenjamo, za popoldanski utrinek, imenuje pa se - "Poj mi pesem". In kdo jo je pripravil in za vas? Se ve! Naš naj Prekmurec Vlado Kreslin (M. Tomassini-Vlado Kreslin-M. Tomassini/Vlado Kreslin/G. Gjurin)

Vrečke za mokre dežnike že v trgovinah

Vrečke za mokre dežnike že v trgovinah Inovativen izdelek podjetja Piskar je že v trgovinah. Posebna vrečka, v katero lahko shranite moker dežnik, je sedaj dostopna na slovenskem trgu. »Dodelan prototip teh vrečk smo predstavili posameznim trgovcem in veseli smo, da so prepoznali uporabnost izdelka, ki ga z današnjim dnem lahko najdete na prodajnih policah trgovin,« z navdušenjem pove Romana Piskar, predstavnica podjetja Piskar, ki je eno največjih v proizvodnji polietilenskih vrečk za odpadke in vrečk za gospodinjstvo pri nas.

Celovški sejem bo letos organiziral 11 sejemskih priredite

Celovška sejemska družba Kärntner Messen bo letos organizirala 11 sejmov. Svojo letošnji sejemski program so predstavniki sejma predstavili tudi na novinarski konferenci v Ljubljani, saj je Slovenija za njih zanimiva kot država - soseda, iz katere prihajajo tako razstavljavci, kot obiskovalci.

Puljić zavrača navedbe o neprimernosti za nadzornika SDH

Kandidat za člana nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH) Željko Puljić je po pozivih po pojasnilih poslal sporočilo, v katerem je zavrnil navedbe o neprimernosti za kandidata člana nadzornega sveta SDH. Ocenjuje jih kot "zlonamerne, s ciljem škodovati poslovnemu ugledu in mojemu dobremu imenu".

Čas je, da »stavkajo« tudi bolniki in končno rečejo, dovolj vas imamo!

Danes se bodo spet sestali predstavniki vlade in zdravniškega sindikata Fides, da bodo nadaljevali pogajanja o tem, da zdravniki ne bi stavkali. Pogajanja naj bi obsegala izhodišča glede spremembe kolektivne pogodbe (beri plače in nadomestila za njihovo ne prav organizirano delo) za zdravnike, česar vlada sicer še ni potrdila. Kot grozijo zdravniki, če se ta teden ne bodo dogovorili, bodo zdravniki ponovno začeli stavkati prihodnji teden.