REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Nasa načrtuje privatizacijo Mednarodne vesoljske postaje

Nasa načrtuje privatizacijo Mednarodne vesoljske postajeMednarodna vesoljska postaja, ISS, foto: Flickr

Ameriška vlada bo do leta 2025 končala neposredno proračunsko podporo za Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), ki bo lahko delovala še naprej kot del bodoče "komercialne" platforme, na podlagi dokumentov ameriške vesoljske agencije Nasa poroča časnika Washington Post.

ZDA so za ISS, ki jo za znanstvene raziskave upravljajo skupaj z rusko, evropsko, kanadsko in japonsko vesoljsko agencijo, od leta 1998 porabile 100 milijard dolarjev. Vlada predsednika Donalda Trumpa bo za proračunsko leto 2019 za delovanje ISS kongres zaprosila za 150 milijonov dolarjev.

Ukinitev proračunske podpore ISS ne pomeni upokojitve znanstvene platforme v orbiti, ampak namerava Nasa v naslednjih letih razširiti mednarodno in komercialno partnerstvo, da se zagotovi nadaljnji človeški dostop do nje. Trumpova vlada namerava zaprositi zasebna podjetja za pripravo tržnih analiz delovanja privatizirane ISS.

Več člankov od avtorja

Janša: Slovenijo je treba postaviti na prvo mesto

Predsednik SDS Janez Janša je v slavnostnem govoru na slavnostni akademiji ob 29. obletnici ustanovitve stranke izpostavil pomen ohranitve slovenske identitete in samozavesti. Po njegovih besedah je treba Slovenijo postaviti na prvo mesto: "Najprej Slovenija, potem drugi," je dejal.

Britanski Ukip odslovil svojega vodjo

Člani britanske evroskeptične stranke Ukip so danes na glasovanju s položaja odstavili svojega predsednika Henryja Boltona, ki se je znašel pod plazom kritik zaradi rasističnih sporočil, ki jih je pošiljalo njegovo dekle. Stranka, ki jo čakajo že četrte volitve novega vodstva v 18 mesecih, se je tako znašla v novi krizi.

Na udaru se je znašel, potem ko je zapustil svojo soprogo in začel razmerje z mlado Ukipovo aktivistko. Kmalu so prišla na dan njena sporočila z rasistično vsebino na račun zaročenke princa Harryja, Meghan Markle.

V strmoglavljenju helikopterja v Mehiki umrlo 13 ljudi

V strmoglavljenju helikopterja, ki si je ogledoval škodo po petkovem potresu, je umrlo 13 ljudi, še najmanj 15 jih je bilo ranjenih. Nesreča je bila usodna za ljudi, ki so helikopter pričakovali na tleh, medtem ko so bili potniki, vključno z mehiškim notranjim ministrom, večinoma nepoškodovani.

Lavrov označil rusko vmešavanje v ameriške volitve za "blebetanje"

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je na varnostni konferenci v Münchnu obtožbe, da se je Moskva vmešavala v ameriške predsedniške volitve, označil za "blebetanje". Ravno v petek je posebni ameriški tožilec Robert Mueller vložil obtožnice proti 13 ruskim državljanom in trem ruskim podjetjem zaradi vpletanja v volitve leta 2016.

Fitch zvišal bonitetno oceno Grčije

Bonitetna agencija Fitch je v petek zvišala bonitetno oceno za dolgoročni dolg Grčije z B- na B, obeti so pozitivni. Ocena še vedno označuje visokošpekulativne naložbe, agencija pa ocenjuje, da bo država ob trajni gospodarski rasti in zmanjšanih političnih tveganjih izboljšala vzdržnost javnega dolga.

Juncker trpi zaradi mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes v govoru na varnostni konferenci v Münchnu ponovil, da morajo države Zahodnega Balkana urediti vsa mejna vprašanja, preden se bodo pridružile Evropski uniji. Pri tem je pripomnil, da trenutno "zelo trpi" zaradi mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško.

Haradinaj poziva vse članice EU k priznanju Kosova

Kosovski premier Ramush Haradinaj je ob deseti obletnici samostojnosti države pozval Evropsko unijo, naj najde način, da bi pet držav članic nehalo blokirati evropsko perspektivo Kosova in da priznajo samostojnost Kosova. To bi po njegovem mnenju olajšalo normalizacijo odnosov med Beogradom in Prištino.

V Münchnu pozivi k močnejši vlogi EU v svetu

Kitajska širi svoj vpliv v svetu, medtem ko ZDA nazadujejo. Evropa mora tako zavzeti močnejšo vlogo v svetu, je danes na varnostni konferenci v Münchnu opozoril nemški zunanji minister Sigmar Gabriel. Tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je pozval k močnejši prisotnosti EU v svetu.

SPD začela kampanjo pred glasovanjem o veliki koaliciji

Nemški socialdemokrati (SPD) so danes v Hamburgu začeli kampanjo pred odločanjem članov stranke o ponovnem vstopu v veliko koalicijo s konservativno unijo CDU/CSU. Glasovanje več kot 460.000 članov stranke bo verjetno tesno, saj hkrati potekata močni kampanji za in proti vstopu v koalicijo.