REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Peter Lovšin z albumom 'Območje medveda'

Pevec Peter Lovšin je minulo sredo v gradu Kodeljevo v Ljubljani, kjer so Pankrti nekoč imeli tudi vaje za koncerte, predstavil nov glasbeni album 'Območje medveda'. Predstavil ga je v družbi glasbenih gostov Big Foot Mame, Pankrtov, Prismojenih profesorjev bluesa, Španskih borcev in Mateja Mršnika ter ob prisotnosti številnih novinarjev in fotoreporterjev.

Gre za projekt, ki združuje tri posamezne projekte Petra Lovšina, in sicer jubilejni deseti studijski album, ki ga je izdal pred nekaj dnevi. Del projekta je tudi koncert ob njegovi 40-letni karieri, ki bo sledil konec meseca, natančneje 27. marca v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, in celovečerni dokumentarni film, ki nastaja pod produkcijsko taktirko Sever & Sever.

Glavna točka predstavitve je bil izid novega albuma z naslovom 'Območje medveda', za katerega Peter pravi, da je blago utopičen. "Snemanje je bilo zelo netipično zame. Kot prvič smo snemali v Ljubljani, kot drugo pa smo snemali brez žensk v studiju, razen snemanje ženskih vokalov. Vladalo je delovno, skoraj samostansko vzdušje. Po drugi strani pa smo se med seboj vsi motivirali, tako da mi kljub zimi v Ljubljani ni bilo dolgcajt," je o albumu povedal Peter.

Eden izmed gostov je bil tudi Matej Mršnik, ki je skladbam na albumu dodal zvok kitare. "Snemanje albuma je bil zame prav poseben dogodek. S Petrom se poznava že 20 let. Ko smo se kot predskupina vozili skupaj v kombiju, je Peter vedno spal na prvem sedežu z nogami na armaturki in s klobukom preko oči. Ko pa je debata prešla na kaj zanimivega, se je vedno oglasil. In tako je bilo tudi na snemanju albuma. Ko je bila kakšna debata, je vedno vskočil v pogovor, drugače pa je dremal v sosednji sobi."

K snemanju albuma je Peter povabil tudi člane skupine Prismojeni profesorji bluesa. "Prismojenci imamo svoj način snemanja, in ko je Peter prišel na vajo, nas je s svojo pozitivo takoj prepričal, da smo v roku pol ure imeli narejeno pesem. Čez tri dni smo začeli snemati. Petkrat smo odigrali, posneli in nato je Peter čez pesem dal slovensko besedilo. To je bila naša prva slovenska pesem in še zato je poskrbel Peter. Hvala, ker si to naredil namesto nas", je povedal član skupine Miha Ribarić, ki je še dodal, da se njegova babica prej ni posebej zanimala za njihovo glasbo, zdaj kodo igrali s Perotom pa bi rada prišla na koncert.

Po 20 letih so se Petru pri ustvarjanju albuma pridružili Big Foot Mama, s katerimi je posnel singel Ti lahko. "Odločitev za sodelovanje s Petrom je bila povsem logično posledična, saj je bil on tisti, ki nam je dal prvo možnost za nastopanje. In bil vedno na nek način naš duhovni vodja. Zaradi tega smo ga vedno klicali oče, potrdi nas v grehu." je povedal Jože Habula.

Po 30 letih pa so se s studiem ponovno srečali Pankrti in za album Območje medveda posneli singel 'To ni več Slovenija', ki med drugim napoveduje njihov veliki koncert 20. oktobra v Areni Stožice. Po besedah Borisa Krambergerja so bili nad klicem Petra pred dvema mesecema zelo presenečeni, ampak so z veseljem raziskovali območje medveda.

Naslednja postojanka v 'Območju medveda' bo, kot zapisano v uvodi veliki koncert v Cankarjevem domu, ki bo 27. marca 2017.

In zakaj ravno Cankarjev dom smo vprašali Lovšina? "Najbrž ne bi šel tja, če ne bi tam plesal in užival ob koncertu Bo Diddley-ja ali pa kubanskih veseljakov. Ljudje si lahko tudi v Cankarju naredijo plesišče, zdaj je to že dvorana s pravo patino, ne samo rezervat klasične kulture," odgovoril Peter Lovšin.

Na velikem koncertu v Cankarjevem domu bo ob izbranem reperutarju z gosti ob 40-letnici glasbene kariere potekalo tudi snemanje dokumentarnega filma./Pripravil: Janez Platiše

Več člankov od avtorja

Peter Prevc: Boj s samim sabo je najtežji

Peter Prevc je na posamični tekmi na svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih v nemškem Oberstdorfu s šestim mestom izenačil svoj najboljši dosežek sezone, ki prihaja prav pred februarskimi olimpijskimi igrami v Južni Koreji.

Norvežan Tande svetovni prvak v smučarskih poletih, Prevc šesti

Norvežan Daniel Andre Tande je v Oberstdorfu postal svetovni prvak v smučarskih poletih. Tande je v treh serijah - zadnjo so zaradi premočnega vetra odpovedali - poletel 212, 227 in 200 m ter zbral 651,9 točke.

Srebro je osvojil Poljak Kamil Stoch s 638,6 točke, bron pa Nemec Richard Freitag s 627,6. točke. Najboljši Slovenec je bil Peter Prevc na šestem mestu.

Židan o prehranski varnosti

Ob robu sejma Zeleni teden v Berlinu je danes v okviru globalnega foruma za hrano in kmetijstvo potekal berlinski vrh kmetijskih ministrov, na katerem je bila ena od glavnih tem prehranska varnost.