REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Dnevni pregled novic

26252423222120

Zdravstvo

Novosti na področju napotitev, vodenja čakalnih seznamov in informiranja bolnikov

Z novelo se uvaja vmesna stopnja nujnosti "zelo hitro", po kateri bodo bolniki morali biti pregledani v 14 dneh.

Nacionalni inštitut za zdravje ZDA z največjo zdravstveno študijo

Skušali bodo dati odgovore na vprašanja o tem, kako kombinacija genetike, okolja in življenjskega sloga vplivajo na zdravje ali bolezen.

Združenje zasebnih zdravnikov s pobudo za razpis referenduma o zakonu o zdravstveni dejavnosti

Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov bo v DZ vložilo 2500 podpisov pod pobudo za začetek postopkov za razpis referenduma o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti.

Jezik, kultura in pomanjkanje informacij glavne prepreke migrantov pri dostopu do zdravstva

Slabo zdravstveno stanje in nedostopnost do zdravstvenih storitev sta ključni prepreki migrantov in beguncev za integracijo, poudarjajo strokovnjaki. A dostopnost migrantov do zdravstva ni samoumevna, težave predstavljajo predvsem slabo informiranje tako migrantov kot zdravstvenih delavcev in tudi jezikovne ter kulturne prepreke.

McCain znova odrekel podporo novi zdravstveni reformi

Ameriški republikanski senator John McCain je v petek sporočil, da ne more podpreti nove zdravstvene reforme, ki bi nadomestila reformo nekdanjega ameriškega predsednika Baracka Obame, znano kot Obamacare.

Pred svetovnim dnevom srca danes osrednja prireditev v središču Ljubljane

Pred svetovnim dnevom srca, ki bo v petek in letos nosi geslo Skupaj za moč srca, Društvo za razvoj srca in ožilja Slovenije danes v središču Ljubljane pripravlja osrednjo prireditev.

Za zdravo srce pomembna gibanje in zdrava prehrana

Letošnji že 18. svetovni dan srca, ki bo prihodnji teden, bo potekal pod geslom Skupaj za moč srca. Predsednik Društva za razvoj srca in ožilja Slovenije Matija Cevc.

Sedenje je novo kajenje: Zaradi njega umiramo prej

Izkazalo se je, da največje tveganje za prezgodnjo smrt predstavlja sedenje, predvsem pri ljudeh, ki sedijo tudi po uro in pol brez, da bi vmes enkrat vstali. Strokovnjaki svetujejo, da vsake pol ure vstanemo in se sprehodimo. S tem bomo tveganje občutno zmanjšali.

ZZZS s predlogom za dve novi terapevtski skupini zdravil

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) predlaga dve novi terapevtski skupini zdravil za inhalacijska zdravila za zdravljenje astme.

Strokovni svet UKC Ljubljana podprl Pfeiferjevo

Strokovni svet UKC Ljubljana je podprl delo strokovne direktorice Marije Pfeifer na področju otroške kardiologije, je po izredni seji sveta povedal Adolf Lukanović.

Svet UKC Maribor o ukrepih za izravnavo naraščajoče izgube

Ker članom sveta Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor danes poteče mandat, se bodo popoldne sestali še na zadnji seji v tem mandatu in pretresli trenutne razmere v drugi največji bolnišnici v Sloveniji.

Javno naročilo za nakup žilnih opornic bodo zaradi previsokih cen ponovili

Javno naročilo za nakup žilnih opornic, na katerem je sodelovalo devet ponudnikov, ni uspelo in naj bi ga kmalu ponovili, je danes poročala TV Slovenija. Kljub objavljeni najvišji ceni, po kateri so na ministrstvu za zdravje pripravljeni plačati material, sta le dva ponudnika ponudila ceno v okvirih, a ponudba ni bila primerna iz drugih razlogov.