REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Dnevni pregled novic

23222120191817

Zdravstvo

Tri četrtine splošnih zdravnikov ne sprejema več novih bolnikov

Ureditev v letošnjem splošnem dogovoru, s katero so znižali mejo, po kateri lahko zdravniki na primariju odklonijo opredeljevanje novih bolnikov.

Nussdorferjeva in Kolar Celarčeva predvsem o zdravstveni zakonodaji

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer sta na današnjem srečanju govorili predvsem o zdravstveni zakonodaji.

Pahor: Zdravstveni sistem najbolj potreben prevetritve

Predsednik republike Borut Pahor je danes na prireditvi ob jubileju Zdravstvenega doma Ljubljana poudaril, da je med vsemi sistemi v državi zdravstveni najbolj potreben prevetritve.

Slovenski znanstveniki odkrili nov gen za prezgodnje staranje

V ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru (UKC) so danes predstavili nov gen za prezgodnje staranje, ki so ga odkrili slovenski znanstveniki in raziskovalci Kliničnega inštituta za medicinsko genetiko UKC v okviru mednarodne raziskave.

Urgence polne, a v njih le peščica življenjsko ogroženih bolnikov

Leto in pol delovanja novih urgentnih centrov je prineslo nove organizacijske in strokovne prednosti obravnave urgentnih bolnikov, so poudarili na današnji novinarski konferenci.

UKC Maribor uravnotežuje poslovanje

Evropska agencija za zdravila (Ema) z okoli 900 zaposlenimi se bo selila v Amsterdam, Evropski bančni organ (Eba) z okoli 200 zaposlenimi pa v Pariz.

Evropski dan antibiotikov za ozaveščanje o njihovi smotrni rabi

Evropa danes obeležuje evropski dan antibiotikov s sloganom Poiščite nasvet zdravstvenega delavca, preden začnete z jemanjem antibiotika. Namen dneva je povečati ozaveščanje prebivalstva o tveganjih, ki so povezani z nesmotrno rabo antibiotikov.

Kopač: Ne vidim argumentov za razrešitev

Generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Andraž Kopač je v pogovoru za STA dejal, da ne vidi argumentov za razrešitev.

Zdravila za sladkorno bolezen prejema skoraj 110.000 Slovencev, število bolnikov skokovito raste

Sladkorna bolezen je ena najpogostejših kroničnih nenalezljivih bolezni, v Sloveniji zdravila za to bolezen prejema okoli 108.600 ljudi. Število bolnikov s sladkorno boleznijo skokovito narašča, zlasti na račun slabega življenjskega sloga. Svetovni dan sladkorne bolezni, ki ga obeležujemo danes, se osredotoča na to bolezen in ženske.

Sindikat zdravstva: Vlada krivi vse druge, ne pa sebe

Sindikat zdravstva Slovenije (SPUKC) je objavil javno vprašanju predsedniku vlade Miru Cerarju in vsem državnozborskim poslancem glede dela zdravstvene ministrice Milojke Kolar Celarc.

Zdravstvo ni brez napak, a tudi ni v razsulu

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je poudarila, da zdravstvo ni v razsulu. To po njenih besedah želijo predstaviti tisti, ki imajo določena ozadja in namene.

Še vsi dosedanji ministri so si polomili zobe na zdravstveni zakonodaji

Poslanec SMC Jani Möderndorfer je na novinarski konferenci poudaril, da noben od ministrov za zdravje v 20 letih ni uspel.