REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Dnevni pregled novic

26252423222120

Znanost

Komisar Navracsics: Zaposljivost je univerzalno merilo šolskih sistemov

Evropske države imajo zelo različne pristope k šolstvu, kar odpira vprašanja o primerljivosti izobraževalnih sistemov, vendar evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tibor Navracsics meni, da obstajajo univerzalni kriteriji za ocenjevanje. Eden takšnih je zaposljivost, kar je osnova za evropske usmeritve.

V Nemčiji zagnali veliki rentgenski laser za vpogled v nano svet

V Nemčiji so danes slovesno zagnali najmočnejši rentgenski laser XFEL, neke vrste super kamero za podrobnosti nano sveta. Z njim naj bi razrival strukture molekul, celic in virusov. Načrtujejo tudi snemanje kemičnih reakcij. Pri 1,2 milijarde evrov vrednem projektu je sodelovalo 11 držav.

Ob začetku šolskega leta morajo najgloblje seči v žep starši otrok v zadnji triadi

Čeprav bodo v novem šolskem letu učna gradiva za prvošolce brezplačna, bodo morali starši za ostale šolske potrebščine še vedno seči v žep. Starši bodočih prvošolcev lahko za to odštejejo okoli 60 evrov in več. Še dražje je v višjih razredih, najdražji je osmi razred, kjer cene delovnih zvezkov lahko dosežejo tudi do 140 evrov.

Začenja se zadnji prijavni rok za vpis v višje šole

Na višjih šolah se danes začenja drugi in s tem tudi zadnji prijavni rok za vpis v redni študij višješolskega strokovnega izobraževanja v študijskem letu 2017/18, ki bo potekal do petka. Po podatkih višješolske prijavne službe je na voljo skupno 10.722 vpisnih mest - 6315 na javnih in 4407 mest na zasebnih višjih strokovnih šolah.

Skupina ATLAS v Cernu dokazala redek proces sipanja svetlobe na svetlobi

Znanstveniki v skupini ATLAS v Cernu, v kateri že 20 let delujejo tudi slovenski znanstveniki, so našli dokaze za proces sipanja svetlobe na svetlobi pri visoki energiji.

Svet Evrope kritičen do madžarskega zakona o tujih univerzah

Svet Evrope je danes kot neupravičene ocenil zahteve, ki jih je Madžarska v zakonu o visokem šolstvu postavila zasebni ameriški Srednjeevropski univerzi (CEU), ki jo je ustanovil na Madžarskem rojeni milijarder George Soros, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Znanstveniki korak bližje k transplantaciji prašičjih organov v človeka

Ameriški znanstveniki so uspešno spremenili genski zapis prašičev in pri 37 prašičkih odstranili viruse v njihovi DNK. S tem so korak bližje, da bodo lahko v prihodnje morda zdravniki v človeka presajali prašičje organe. Še vedno sicer ostaja največji izziv in sicer, da bo človeško telo živalske organe zavrnilo.

Znanstveniki potrdili, da je bilo lansko leto najtoplejše doslej

Ameriška Nacionalna uprava za oceane in ozračje (NOAA) je v najnovejšem poročilu o podnebju ugotovila, da je bilo lansko leto najtoplejše doslej v zgodovini človeštva, morska gladina je najvišja, ledeniki na severnem in južnem tečaju pa najmanjši doslej.

Sviz kritično do odnosa Cerarja in Makovec Brenčičeve glede razmer v znanosti

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je pred današnjim srečanjem z ministrico za izobraževanje, znanost in šport Majo Makovec Brenčič in premierjem Mirom Cerarjem s predstavniki znanosti kritičen do dozdajšnje brezbrižnosti premierja ob svarilih, da se pogoji za raziskovalno delo že nekaj let izrazito slabšajo.

Umrla prva ženska prejemnica "Nobelove nagrade za matematiko"

V starosti 40 let je danes v bolnišnici v ZDA umrla 40-letna matematičarka iranskih korenin Maryam Mirzakhani, ki je leta 2014 kot prva ženska prejela prestižno matematično nagrado Fields Medal, je na družbenem omrežju zapisal njen prijatelj Firouz Naderi. Genialna matematičarka je umrla za rakom na prsih, ki je ji je razširil na kosti.

Maturo opravilo več kot 93 odstotkov kandidatov

Na ministrstvu za izobraževanje so predstavili rezultate letošnje mature, ki kažejo na več kot 93-odstotno uspešnost kandidatov.

Janez na Goričkem vzgojil sviloprejke

Tudi v Sloveniji so v preteklosti gojili sviloprejke, predvsem kmetje in revni meščani. Trgovali so s kokoni, iz katerih nastane svilena nit. A s prihodom industrije, ki je zatrla marsikatero obrt, je odšla tudi predilnica oziroma svilogojnica.