REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Dnevni pregled novic

23222120191817

Znanost

Bi atomska bomba lahko rešila Jugoslavijo?

Zaupna študija ameriške tajne službe CIA iz leta 1975 razkriva, da je SFR Jugoslavija leta 1975 »imela tehnične kapacitete« in dovolj urana, da zgradi lastno jedrsko orožje, ki bi ga lahko pripravila »do leta 1980.«

Znanost prehiteva etiko: človeški 'mini-možgani', vsajeni v telesa podgan, "so se pričeli integrirati"

Znanstveniki so pred novim izzivom; človeški 'mini-možgani', vsajeni v telesa podgan in svinj so se pričeli integrirati s telesi gostiteljev. Odpira se možnost, da podgane in svinje s človeškimi možganskimi celicami nekega dne morda razvijejo tudi - človeško zavest.

Rektorji za enaka izhodišča pri financiranju univerz in inštitutov

Predlog novega zakona o raziskovalno-razvojni dejavnosti potrebuje bistvene popravke, pravijo rektorji univerz.

Lajka je pred 60 leti poletela v vesolje

Pred 70 leti je Zemljo obkrožilo prvo živo bitje, psička Lajka, ki so jo v vesolje izstrelili Sovjeti.

Rusi iznašli edinstven material: Prihaja "nevidna" vojaška oprema

Ruski znanstveniki so letos odkrili edinstven material. Prevleka bo v prihodnosti omogočila, da vojaška tehnika postane »nevidna«.

V ŠOS pozdravili sprejetje zakona za urejanje položaja študentov

V Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) so izrazili zadovoljstvo, da je državni zbor sprejel zakon za urejanje položaja študentov, ki so ga pripravili v ŠOS in za katerega so zbrali skoraj 17.000 podpisov podpore.

Šest hudih nevarnosti, ki prežijo na prihodnje astronavte ob potovanju na Mars

Vse več je načrtov, po katerih naj bi človek v ne tako oddaljeni prihodnosti lahko zakorakal po naslednjem planetu - vendar na ljudi v vesolju prežijo tudi resne nevarnosti.

Znanstveniki prvič zaznali gravitacijske valove

Astronomi Evropskega južnega observatorija (ESO) so sredi avgusta s pomočjo mreže teleskopov v Čilu prvič zaznali vir gravitacijskih valov.

Delo v vedenjski ekonomiji Richardu H. Thalerju prineslo Nobelovo nagrado

Za ekonomskimi odločitvami pogosto ne tiči le čista logika. Žirija za Nobelovo nagrado je letos odlikovala znanstvenika, ki raziskuje natanko to: Nobelova nagrada za ekonomijo gre v roke ameriškemu znanstveniku Richardu H. Thalerju za njegov prispevek k vedenjski ekonomiji, so danes sporočili iz Kraljeve švedske akademije.

Nobelova nagrada za kemijo trem znanstvenikom za razvoj krioelektronske mikroskopije

Nobelovo nagrado za kemijo letos prejmejo Švicar Jacques Dubochet, Američan Joachim Frank in Britanec Richard Henderson za razvoj krioelektronske mikroskopije, revolucionarne metode za določanje strukture biomolekul v raztopinah, je danes v Stockholmu sporočila Kraljeva švedska akademija znanosti.

Odkritje slovenskih znanstvenikov bo pohitrilo razvoj zdravil

Znanstveniki Instituta Jožef Stefan (IJS) in centra odličnosti CIPKeBiP so opisali novo metodo, ki omogoča zelo hitro, učinkovito in zanesljivo določevanje specifičnosti proteaz - skupine encimov, izjemno pomembnih za zdravje. Postopek bo pohitril in poenostavil postopek razvoja zdravil.

Nobelova nagrada za fiziko trem Američanom za potrditev obstoja gravitacijskih valov

Nobelovo nagrado za fiziko so letos dobili trije znanstveniki iz ZDA za prvo neposredno potrditev obstoja gravitacijskih valov, ki jih je pred več kot sto leti napovedal že Einstein. Nagrado so dobili Rainer Weiss, Barry Barish in Kip Thorne.