REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Na Marsu odkrili ogromne zaloge vode, ki se nahaja povsod po planetu

Na Marsu odkrili ogromne zaloge vode, ki se nahaja povsod po planetu

Da se na Marsu nahaja voda, včasih celo v tekoči obliki, ni neka posebna vest. To so znanstveniki odkrili in potrdili že večkrat doslej. Da je voda prisotna tudi na Marsu, je sicer že dolgo znano, vendar so bili doslej znanstveniki prepričani, da je voda v tej obliki (skoraj) izključno v obliki ledu na Marsovih polih. Preostali del planeta pa je bil po dozdajšnjih prepričanjih znanstvenikov suh. »Mogoče je tudi, da so večje količine vode skrite globoko pod površjem,« so v preteklosti sporočali znanstveniki. Vendar je zmeraj šlo tudi za majhne količine vode, skrite v Marsovi prsti, pogosto tudi zelo globoko pod površjem planeta.

Današnji članek v reviji Science pa prinaša povsem novo in dejansko prelomno spoznanje Colina M. Dundasa – dokazano namreč je, da se na Marsu, tako kot so znanstvene teorije predpostavljale, ogromne količine vode še zmeraj nahajajo pod površino planeta. In to na relativno majhnih globinah ter praktično povsod po planetu. To pa je za prihodnjo človeško kolonizacijo Marsa izjemno pomembno. 

Mars vodne sledi
Vodne sledi na Marsu | VIR: nationalgeographic.com
Na različnih področjih sredi Marsa pa so znanstveniki plasti ledu odkrili komajda 30 centimetrov pod površino planeta.

Pot do ključnega spoznanja pa niso pokazale kemične analize, temveč, kot poroča National Geographic fotografije ameriške vesoljske agencije NASA. Tam, kjer je namreč naravna erozija na planetu »odrezala« pečine in previse se natančno vidijo plasti zmrznjene vode oziroma ledu, ki je modrikaste barve. Nahajajo se približno meter do dva pod površino Marsa. Na različnih področjih sredi Marsa pa so znanstveniki plasti ledu odkrili komajda 30 centimetrov pod površino planeta. To spoznanje veliko natančneje razkriva zgodovino geologije na planetu in bi tudi ljudem lahko pomagalo pri lažji kolonizaciji planeta. 

Znanstveniki so bili dolgo časa prepričani, da bi na Marsu morala obstajati tudi voda. Leta 2002 je odprava NASE Odisej odkrila vodo v nižjih plasteh višjih plasti površine planeta, leta 2008 pa je misija Phoenix odkrila vodo blizu mesta pristanka sonde nedaleč od severnega pola planeta. Pozno leta 2016 so znanstveniki ob uporabi Marsove raziskovalne sonde MRO - Mars Reconnaissance Orbiter) v nižjih plasteh planeta našli vodo, katere količina je bila enaka vodi, ki so jo našli v ameriškem jezeru Superior. Kot je leta 2016 v objavi v znanstveni publikaciji Science zapisala avtorica Laurie Leshin, dva odstotka vode glede na maso pomenita, da je v približno 28 kubičnih decimetrih prsti skoraj liter vode; v kubičnem metru prsti pa okoli 33 litrov vode.

Mars vodna struga
Vodna struga na Marsu | VIR: nationalgeographic.com

Vendar vse do najnovejše študije Colina M. Dundasa znanstvewniki niso povsem dobro razumeli koliko vode naj bi bilo dejansko na Marsu in kako se je do nje mogoče dokopati. 

Podatki z osmih različnih mest na Marsu tudi kažejo, da je imel Mars pred milijoni let, ko je bila njegova os vrtenja drugačna od sedanje, drugačno klimo in je doživljal tudi obdobja velikih snežnih padavin.

Podatki z osmih različnih mest na Marsu tudi kažejo, da je imel Mars pred milijoni let, ko je bila njegova os vrtenja drugačna od sedanje, drugačno klimo in je doživljal tudi obdobja velikih snežnih padavin. Na planetu so odkrili tudi kamnite »borovnice«, ostanke sedimentov, ki nastajajo v tekoči vodi ter oblikovane struge rek in potokov, ki so nastajali na Marsu. Plasti ledu bodo znanstvenikom, podobno kot to počnejo na Zemlji, sedaj pomagale razumeti in analizirati klimatske spremembe na Marsu v njegovi zgodovini. 

Najpomembnejše pa je seveda spoznanje, da si bodo prihodnji astronavti na Marsu žejo lahko potešili – z »marsovsko« vodo.

Najpomembnejše pa je seveda spoznanje, da si bodo prihodnji astronavti na Marsu žejo lahko potešili – z »marsovsko« vodo. In to tako, da jo bodo »izkopali« iz relativno majhnih globin, ne da bi se jim potrebno mučiti z zapletenimi procesi pridobivanja vode z »praženjem« mineralov ali pa z »rudarjenjem« vode ki bi bila skrita globoko v notranjosti planeta. Tako pridobljeno vodo bi nato že kar na Marsu lahko uporabil ne samo za pitje, pranje in zalivanje, pač pa je vodne atome mogoče »razbiti« na kisik in vodik ter kisik uporabiti za dihanje, vodik pa kot pogonsko gorivo ali pa za izdelavo metana. To vse omogoča izdelavo pogonskih goriv, spreminjanje vodika in kisika nazaj v elektriko in podobno.

Študija iz leta 2016 kaže, da led seveda vsebuje več vode kot pa minerali na Marsu. Vendar to ne bi pomagalo veliko, če bi se ta led nahajal na globinah 10 metrov pod površino planeta in več. »Sedaj, ko vemo da se voda v obliki ledu nahaja v majhnih globinah pod površino Marsa in bi lahko bila uporabljena kot vir za prihodnje misije na Marsu, nas to seveda lahko opogumlja,« je dejal Angel Abbud-Madrid, direktor centra za vesoljske vire na rudarski fakulteti v ameriški državi Colorado. Odkritje večjih količin vode v prsti je dobra novica za načrtovano zasebno misijo na Mars, ki bi z enosmerno vozovnico tja poslala štiri koloniste – na planetu Zemlja se je za ta projekt prijavilo kar 30.000 kandidatov.

Več člankov od avtorja